среда, 12. јул 2023.

Šamati 84: ŠTA ZNAČI "ON JE PROGNAO ČOVJEKA IZ RAJSKOG VRTA DA ČOVJEK NE BI UZEO I SA DRVETA ŽIVOTA"


Šta znači „On je prognao čovjeka iz Rajskog vrta da čovjek ne bi uzeo i sa Drveta Života”

Čuo sam 24. Adara, 19. mart 1944. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Napisano je: „A Gospod Bog viknu Adama i upita ga: ‘Gdje si?’ A on odgovori: ‘Čuo sam Tvoj glas i uplaših se jer sam nag, i sakrih se’.

I, Gospod je rekao: … da ne pruži ruku i uzme i sa Drveta Života”... „I On je prognao čovjeka”. 

Neophodno je da razumijemo Adamov strah, koji je bio tako velik da je on morao da se sakrije kada je vidio da je nag. Radi se o tome da prije nego što je jeo sa Drveta znanja, on se hranio iz Bina, što je svijet slobode. Nakon što je jeo sa Drveta znanja, on je vidio da je nag. To znači da se on uplašio da bi mogao da primi Svjetlost Tore i koristi je u formi „pastiri Lotovog stada”. 

A koncept „pastiri Lotovog stada’’ suprotan je vjeri iznad razuma, koja se naziva „pastiri Avraamovog stada’’, što je kada čovjek koji je nagrađen Svjetlošću Tore to postignuće ne uzima kao osnovu za svoj rad. A čovjek koji kaže da Svjetlost Tore ima kao osnovu za svoj rad, i da mu više nije potrebno jačanje vjere u Stvoritelja, on pripada onome što se naziva „pastiri Lotovog stada”, što se razmatra za „proklet svijet”, to jeste razmatra se za prokletstvo. I to je suprotno vjeri, koja je blagoslov.

Umjesto toga, čovjek treba da kaže da sada vidi da, ukoliko ide vjerom iznad razuma, njemu će od Gore biti data Svjetlost Tore da mu pokaže da on ide putem istine. I on tu Svjetlost ne uzima za podršku tako da njegov rad bude unutar razuma, iz čega dolazi do toga da njegov rad bude sa posudama primanja, nad kojima je postavljen Cimcum. Zato se to mjesto naziva „mjesto prokletstva”, budući da Lot znači „proklet svijet”. 

Otuda je Stvoritelj upitao Adama: „Zašto se ti bojiš da uzmeš ove Svjetlosti? Iz straha da ćeš ih ukaljati? Ko ti je rekao da si ti nag? To mora da je zbog toga što si jeo sa ‘Drveta znanja’, i zato se u tebi pojavio strah. Prije toga, kada si jeo sa svakog drugog drveta u vrtu, to jeste kada si koristio Svjetlost na način ‘pastiri Avraamovog stada’ ti uopšte nijesi imao strah”. Zbog toga je Stvoritelj prognao Adama „… da ne pruži ruku i uzme i sa Drveta Života”.

I postojala je bojazan da će se on pokajati i pridružiti Drvetu Života. I šta je tu problem, čemu bojazan? Budući da je načinio grijeh Drvo znanja, on sada mora da načini ispravku Drvo znanja. 

To je značenje za „On je prognao čovjeka iz Rajskog vrta”, da bi on ispravio grijeh Drvo znanja. I nakon toga, čovjek će biti u mogućnosti da ponovo uđe u Rajski vrt. 

Rajski vrt znači uzdizanje Malhut do Bina, gdje Malhut prima Hohma, jer Raj znači Hohma. I tada Malhut nazvana „vrt" prima Hohma u formi „Raj”, i to je „Rajski vrt”.

Link - What Is “He Drovethe Man Out of the Garden of Eden so He Would Not Take from the Tree of Life”?


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.