петак, 2. децембар 2022.

Šamati 48: GLAVNI TEMELJ


Glavni temelj

Uslušano u veče nakon Šabata, Vajera
8. novembar 1952. godine

Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)
Zapisao Baruh Šalom Ha-Levi Ašlag (Rabaš) 

Glavni temelj je način koji je svima znan. Kada je u pitanju um postoji pažnja i oprez zato što je um izgrađen na temelju pitanja. Ukoliko čovjek naiđe na „znano pitanje”, on mora da bude naoružan i zaštićen, da bi stajao na straži i mogao odmah da dȃ znani odgovor.

Drugim riječima, čitava duhovna građevina temelji se na pitanjima i odgovorima. Ovo se odnosi na onoga koji ide putem Stvoritelja i biva nagrađen time da gradi strukturu Šehina. I, kada više nema mjesta za pitanja i odgovore, to znači da čovjek „stoji”. 

Komenatar rava Lajtmana, pred kongres u Njujorku, 23. sep. 2005: Razum/Moha se gradi na pitanjima, a mi se uzdižemo odgovarajući na pitanja jedno za drugim. Tako prema tim pitanjima, kako govori BaalHaSulam, treba da budemo pažljivi …

Stvoritelj je pripremio mjesto čak i za one koji su već nagrađeni stalnim odjevanjem Šehina i koji su već na putu duhovnih stepena, koji više nemaju mjesto za prethodno pomenuti rad. Na ovom mjestu oni imaju slobodnu osnovu za vjeru. Mada je teško razumeti kako nešto tako može da postoji na visokim stepenima, Sam Stvoritelj  može to da učini.

I to je ispravka srednje linije i zabrana primanja sa lijeve linije. Istovremeno mi vidimo da se Hohma pojavljuje jedino u Malhut iako je Malhut suprotno svojstvo od Hohma. Ipak mjesto za pojavljivanje Hohma je precizno ovdje u Malhut.

Ovo je značenje za: „I neka ova prepreka bude pod tvojom rukom”. Naši mudraci su rekli: „Čovjek neće ispuniti zakon Halaha dok u njemu ne zakaže”. Zakon (Halaha) znači razabiranje Malhut, a Malhut se naziva nevjesta (Kala). A kada se ide do nevjeste, to se naziva „zakon”. I čitav put se sastoji jedino od prepreka, to jeste od pitanja. A kada čovjek nema pitanja on nema ime „vjera” ili „Šehina”.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.