среда, 15. фебруар 2023.

Šamati 58: RADOST JE ODRAZ DOBRIH DJELA


Radost je odraz dobrih djela

Uslušano četvrtog dana praznika Sukot
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Radost je odraz dobrih djela. Ukoliko su djela od Keduša, tada se otkriva radost. Međutim, mi treba da znamo da isto tako postoji razabiranje Klipa. Da bismo znali da li se radi o Keduša, skrutinizujemo u „umu”. U Keduša postoji „um”, a u Sitra Ahra ne postoji „um”, jer: „Drugi bog je neplodan i ne donosi ploda”. Otuda, kada radost dođe čovjeku, on treba da se udubi u riječi Tore, da bi mu se otkrio „um” Tore.

Takođe treba da znamo da se radost razabira kao Viša iluminacija koja se pojavljuje kroz MAN, što su dobra djela. Stvoritelj sudi čovjeka po tome gdje je on. Drugim riječima, ako čovjek preuzme na sebe teret kraljevstva nebesa zauvijek, tu se odmah pojavljuje Viša iluminacija, što se takođe razmatra za vječnost.

I, čak ukoliko je jasno da će taj čovjek u sljedećem trenutku pasti sa duhovnog stepena na kojem je, Stvoritelj ga i dalje sudi po tome gdje je on. To jeste, ako je čovjek odlučio da na sebe preuzme teret kraljevstva nebesa zauvijek, to se razmatra za cjelovitost.

Međutim, ukoliko čovjek preuzme na sebe teret kraljevstva nebesa i ne želi da to stanje u njemu ostane zauvijek, onda se ovo stanje i ovo djelo ne razmatra za cjelovitost i, prirodno, Viša Svjetlost tu ne može da dođe i da ostane. To je zbog toga što je Viša Svjetlost cjelovita i vječna i nikada se ne mijenja. Međutim, kada je u pitanju čovjek, čak da on to i želi, stanje u kojem je ne traje vječno.

Link - Joy Is a“Reflection” of Good Deeds

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.