уторак, 20. децембар 2022.

Rabaš - PISMO BROJ 37


PISMO BROJ 37

25. oktobar 1957. godine

Baruh Šalom Ha-Levi Ašlag (Rabaš)  

… što se tiče odvajanja ljubavi prijateljā od rada Stvoritelja, ja to uopšte ne razumem zbog toga što Baal HaSulam nikad nije imao običaj da ta dva poveže. 

Naprotiv, među prijateljima je uvek bilo zabranjeno govoriti o Tori ili o stanjima veličine i niskosti. Jedva da je i bilo dozvoljeno da se među prijateljima govori o pitanjima rada. Naš način je oduvek bio „hodajte skromno”, kao što je o tome Baal HaSulam govorio u nekoliko eseja. 

Umesto toga, posvećenost prijateljā bila je ista kao kod običnih ljudi, gde svako brine jedino o korporalnom svog prijatelja, a ne o njegovoj duhovnosti. Zapravo, zbližavanje među prijateljima bilo je kroz obede i pijenje vina, a ne kroz reči Tore. 

Zato, ne znam kakve inovacije pokušavate da napravite. Možda ste sve do sada verovali da se zbog ljubavi prijateljā ne treba angažovati niti razgovarati o pitanjima rada, ali sada sigurno znate da je jedini način koji treba da bude – hodati skromno. 

To je način kao kada neko ide na nekakav događaj svog prijatelja. On ne misli o sebi – da li je dobro raspoložen ili nije – već mora da učestvuje u radosti svog prijatelja. Ne sme da se mršti, već da pokazuje srećno lice. Isto tako je i ovde: povezanost među prijateljima treba da bude takva da svako želi da zadovolji svog prijatelja, precizno u korporalnim stvarima, pošto se ovde precizno radi o „kupi sebi prijatelja”.

„Načini sebi rava” je posebna tema. To jeste, ponekad među prijateljima pojedinac želi da izvršava „Načini sebi rava” prema drugom. I ovo se upravo događa među prijateljima kada među njima vlada jak oprez i velika budnost. Ali nisu svi spremni za to. Ali, to se više ne razmatra za „ljubav prijateljā”, za ono što ljubav prijateljā zahteva, jer nema povezanosti sa duhovnim radom, kao što ste mi pisali.

Baruh Šalom HaLevi

Sin Baal HaSulama

Link - Letter No. 37


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.