четвртак, 2. март 2023.

Šamati 65: OTKRIVENO I SKRIVENO


Otkriveno i skriveno

Čuo sam 29. Teveta
18. januar 1942. Godine u Jerusalimu
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

Napisano je: „Skriveno pripada Gospodu našem Bogu, a otkriveno pripada nama i našim sinovima zauvijek, da izvršavamo sve riječi ovog zakona”. 

Treba da pitamo: šta nam tekst govori kada kaže da skriveno pripada Gospodu? Mi ne treba da kažemo da je „skriveno” ono što ne možemo da postignemo, a da je „otkriveno” ono što možemo da postignemo. Vidimo da postoje oni koji imaju znanje u skrivenom dijelu Tore, kao što postoje i oni koji nemaju znanje ni u otkrivenom dijelu, ali ne može da se kaže da to znači da je više onih sa znanjem u otkrivenom nego onih sa znanjem u skrivenom. (Ukoliko je to tako, dat je samo dio cjeline). 

Radi se o tome da mi vidimo da u ovom svijetu postoje akcije koje su otkrivene našim očima. To znači da je u to uključena ruka čovjeka. Sa druge strane, postoje i akcije gdje vidimo da se akcija izvršava, ali čovjek tu ne može ništa da izvrši već tu djeluje skrivena  sila. 

To je kao što su naši mudraci rekli: „Tri partnera postoje u čovjeku: Stvoritelj, njegov otac i njegova majka”. Otkriveni dio je zapovijest: „Plodite se i množite se”. Ovu akciju izvršavaju roditelji. Ukoliko roditelji to urade ispravno,  Stvoritelj novorođenom daje dušu. To jeste, njegovi roditelji izvršavaju otkriveni dio, jer oni jedino to mogu da izvrše, a skriveni dio davanje duše novorođenom roditelji ne mogu da izvrše; to čini Sam Stvoritelj.              

Isto tako, kada izvršavamo Micvot mi izvršavamo jedino otkriveni dio, jer jedino tu je moguće da imamo akciju, to jeste da se angažujemo u Tori i Micvot na način „izvršavati Njegove riječi”. Međutim, u skrivenom dijelu, u djelu gdje duša izvršava Toru i Micvot, čovjek ne može da djeluje ni na koji način. Kada izvršavamo Toru i Micvot u akciji koja se naziva „izvršavati” mi treba da molimo Stvoritelja da On ispuni skriveni dio, to jeste, da dâ dušu našem radu. 

Rad se naziva „svijeća Micva”, što je svijeća koju mora da upali „Svjetlost Tore”. Svjetlost Tore osvjetljava Micva i daje radu dušu i životnost, kao u primjeru novorođenog gdje postoje tri partnera. 

Ovo je značenje za rečeno: „Ono što je otkriveno pripada nama ...”, to jeste, mi treba da radimo u formi „Sve što tvoja ruka i tvoja snaga mogu da urade, ti uradi”.  To je sve što možemo da uradimo ovdje, ali postizanje duše i životnosti zavisi jedino od Stvoritelja. 

Ovo je značenje za napisano: „Ono što je skriveno pripada Gospodu našem Bogu”. Stvoritelj obećava da ukoliko  izvršimo dio koji nam je otkriven, radeći prema uslovima Tore i Micvot  koji se odnose na praktični dio, tada će Stvoritelj takvom radu dati dušu. Međutim, prije nego što budemo nagrađeni skrivenim dijelom, koji se naziva „duša”, naš otkriveni dio je poput tijela bez duše.

Otuda, mi treba da budemo nagrađeni skrivenim dijelom, a to je u potpunosti u rukama Stvoritelja.

Link - Concerning the Revealed and the Concealed


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.