четвртак, 13. јул 2023.

Šamati 85: ŠTA, U RADU, ZNAČI PLOD CITRUSNOG DRVETA


Šta, u radu, znači plod citrusnog drveta

Čuo sam na praznik Sukot, 27. septembar 1942. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

Napisano je: „I uzmite za sebe prvog  dana plod citrusnog drveta, grane palminog drveta, grane drveća guste krošnje i grane potočnih vrba” (Knjiga Levitska 23:40). 

Treba da tumačimo „plod citrusnog drveta”: drvo označava pravednika koji se naziva „drvo u polju", a plod je potomstvo drveta, to jeste potomstvo pravednika, što su dobra djela, koja treba da budu u formi ukrasa na njegovom drvetu. 

„Iz godine u godinu”, znači čitavu godinu, što je „šest mjeseci uljem od smirne i šest mjeseci  miomirisima”. Međutim, zli su „poput plijeve koju vjetar raznosi”. 

„Palmine grane” su dvije kašike, što su dva slova Hey, prvo Hey i poslednje Hey, kojima je čovjek nagrađen sa „jedna zlatna kašika, od deset šekela, puna tamjana”. 

Kapot (kašike) znači Kefia (prisila), što je kada čovjek prisilom prima na sebe kraljevstvo nebesa. To znači da čak i kada se razum ne slaže sa tim, čovjek ide iznad razuma. To se naziva „uparivanje prisilom”. Tmarim (palmino drveće) dolazi od riječi Morah (strah), što je strah za koji je rečeno: „I Bog je to načinio da se Njega boje". 

Zbog toga se to naziva Lulav (palmina grana). I, prije nego što je čovjek time nagrađen, on ima dva srca. To se naziva Lo Lev (bez srca), što znači da njegovo srce nije posvećeno jedino Stvoritelju. A kada je nagrađen razabiranjem Lo („ne” ili „za Njega”), što znači da je srce za Stvoritelja, to je Lulav. 

Isto tako, čovjek treba da kaže: „Kada će moja djela biti poput djela mojih očeva?” Kroz to, čovjek je nagrađen da bude grana svetih otaca, i to je značenje za „grane drveća guste krošnje”, što su tri grane mirte.

Ipak, u isto vrijeme pojedinac treba da je u formi „grane potočne vrbe", koja nema ukusa i mirisa. I, pojedinac treba da se raduje iako on ne osjeća ni okus ni miris u radu. I, tada se ovaj rad naziva „slova Tvog ujedinjenog Imena", jer smo nagrađeni potpunim ujedinjenjem sa Stvoriteljem.

Link - What Is the Fruit of a Citrus Tree, in the Work?


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.