петак, 2. јун 2023.

Šamati 70: MOĆNOM RUKOM I IZLIVENIM GNJEVOM


Moćnom rukom i izlivenim gnjevom

Čuo sam 5. Sivana, 8. juna 1943. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

Da bismo razumjeli ono što je napisano: „… moćnom rukom … i izlivenim gnjevom Ja ću biti Kralj nad vama”, treba da razumijemo da postoji pravilo da nema prinude u duhovnom, kao što je napisano: „Nijesi Mene zvao, o Jakove, niti si se trudio za Mene, o Izraele”, o kojem postoji znano tumačenje Magida iz Dubne. Otuda šta znači „… moćnom rukom … i izlivenim gnjevom Ja ću biti Kralj nad vama?” 

On je rekao da treba da znamo da od svih onih koji hoće da rade rad Stvoritelja da bi istinski prionuli uz Njega i ušli u palatu Kralja, nije svakome dozvoljeno da uđe. Umjesto toga, čovjeka provjeravaju: ukoliko on nema drugih želja osim želje za Dvekut uz Stvoritelja, tada se njemu dozvoljava da uđe.

I, kako čovjeka provjeravaju da li on ima samo jednu želju? Tako što se njemu daju ometanja. To znači da se njemu šalju strane misli i strani glasnici, da ga ometaju tako da on napusti ovaj put i slijedi put kojim idu svi ostali ljudi. 

I ukoliko čovjek nadiđe sve prepreke i probije sve barijere koje ga sputavaju, i kada male stvari ne mogu da ga udalje, tada mu Stvoritelj šalje velike Klipot i kočije da ga odvrate od toga da uđe u Dvekut uz Stvoritelja, jedino uz Njega i ni uz šta drugo. I to znači da ga je Stvoritelj odbio moćnom rukom. 

Ukoliko Stvoritelj ne pokaže „moćnu ruku”, teško je udaljiti čovjeka, jer u njemu postoji jaka želja da prione jedino uz Stvoritelja i ni uz šta drugo.

Ali, kada Stvoritelj hoće da odbije onog čija želja nije tako jaka, On ga odgurne nečim malim, dajući mu veliku želju prema nečem korporalnom, i on potpuno napušta sveti rad. Tada nema potrebe da ga Stvoritelj odbije moćnom rukom. 

Ali, kada čovjek nadiđe sve poteškoće i ometanja, njega nije lako odbiti, već jedino moćnom rukom. I ukoliko čovjek nadiđe čak i moćnu ruku Stvoritelja, i neće da se ni na koji način pomjeri sa mjesta Keduša, već hoće da prione specifično uz Njega u istini, ali vidi da je odbijen, tada čovjek kaže da se na njega izliva gnjev Stvoritelja, inače bi njemu bilo dozvoljeno da uđe. Ali zbog toga što je Stvoritelj na njega izlio gnjev, njemu nije dozvoljeno da uđe u palatu Kralja i prione uz Njega.

Slijedi da prije nego što čovjek dođe do toga da neće da se pomjeri sa svog mjesta, već probija i hoće da uđe, ne može se reći da on osjeća da je na njega izliven gnjev. Tek nakon svih odbijanja kojima je odbijan a on se nije pomjerio sa svog mjesta, što znači da su moćna ruka i izliven gnjev njemu otkriveni, ostvaruje se napisano: „Ja ću biti Kralj nad vama”. To je tako jer se čovjeku jedino kroz proboj i veliki trud otkriva kraljevstvo nebesa i on biva nagrađen ulaskom u  palatu Kralja.

Link - With a Mighty Hand and with Fury Poured Out

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.