среда, 6. април 2022.

Šamati 29: KADA ČOVJEKU DOĐU MISLI SUMNJE

 
Kada čovjeku dođu misli sumnje


Uslušano 1943. godine

Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 


Rečeno je: „Gospod je  sjenka tvoja”. Ukoliko čovjek ima misli sumnje u Stvoritelja, tada i Stvoritelj, unutar čovjeka, sumnja u njega. A kada Stvoritelj sumnja, to se naziva „planina Gospoda” (
Planina - "Har", od riječi  Hirhurim" - misli, sumnje). Zato je rečeno: „Ko se uzdiže na planinu Gospoda, i ko staje na Njegovo sveto mjesto?” „Onaj ko ima čiste ruke i čisto srce!” Čiste ruke se postižu ispravkom i to je značenje za „… i ruke Mojsija bile su teške…”  dok je ruke držao podignute ka Stvoritelju. Čisto srce postiže se kao rezultat rada u srcu (Avodat Liba).


Link - When Thoughts Come to a Person 

 

Psalmi 121:5

Gospod je čuvar tvoj, Gospod je sjena tvoja…


Psalmi 24:3;4

Ko će izaći na goru Gospodnju? i ko će stati na svetom mjestu Njegovu?

U koga su čiste ruke i srce bezazleno..


*Komentar rava Lajtmana sa bloga:

Unutar čoveka nalazi se planina (Har), što su posebne sumnje Hirurim). kroz koje dobijamo posude primanja zarad davanja….



 

Priređeni sažatak iz lekcija rava Lajtmana

 

Link - https://kabbalahmedia.info/en/sources/cBo1eIEb?language=en

 

      Piše u Psalmima da je Stvoritelj sjena osobe. Ako osoba misli, to jeste, u nedoumici je, u svakojakim zbunjujućim mislima, ona tada nije na pravom putu, i naravno ne može da napreduje direktno do cilja. Ali, i u korporalnom mi ne možemo da napredujemo direktno, umjesto toga, uvijek imamo nekakav ugao prema cilju, i mi stalno moramo da održavamo cilj.

 

 

Link - https://kabbalahmedia.info/lessons/cu/Z5OJh9lv

 

      Čovjek je poput sjene Stvoriteljevih postupaka, poput lutke obješene na uzicama. Stvoritelj izvodi radnje i kao rezultat toga mi ih nehotice izvodimo na prirodan način. Tako nam dolaze želje, misli, impulsi – sve što se događa u nama.


    I mi možemo da dođemo u drugačije stanje u kojem nismo Stvoriteljeva sjena… sve dok On ne postane naša sjena. To je paradoks, ali to je moguće. Kažemo da čovjek počinje da hoda ispred Stvoritelja, tako što želi da daje, želi da ide prema tim svojstvima. Drugim riječima, osoba ide ispred Stvoritelja i od Stvoritelja zahtijeva da On to učini za njega. Ukoliko je osoba privučena davanjem - tada, takoreći, Stvoritelj postaje njegova sjena

 

   Ukoliko osoba sumnja, to jeste ukoliko ima neka unutrašnja pitanja, oklijevanja, tada i Stvoritelj, unutar čovjeka, sumnja u njega. A kada Stvoritelj sumnja, to znači da čovjek u sebi osjeća ono što se naziva „planina Stvoritelja”, što su vrlo velike sumnje i oklijevanja.

 

   Ko se uzdiže na planinu Gospoda?” znači da misli (sumnje) - „planina” označavaju fluktuacije između svojstva primanja i svojstva davanja, između Malhut i Bina. „MI” je vlasništvo Bina, Galgalta ve Einaim. „Ko” (MI) se uzdiže na planinu Gospoda? Osoba koja postigne svojstva davanja, „MI” (Bina) – uzdići će se na planinu Stvoritelja, do svojstava Bina, iznad sumnji. Sve sumnje nastaju unutar želje za primanjem. Visinu ove planine uzrokuje želja za primanjem, a na njenom vrhu je Bina, „MI".

 

 

Link - https://kabbalahmedia.info/lessons/cu/PrXJO4gJ

 

        „Ko se uzdiže na planinu Gospoda, i ko staje na Njegovo sveto mjesto?” „Svetost” se naziva Bina - Sveto od svetih. Ko se uzdiže? Kada se, usprkos sumnjama, pojedinac uzdigne iznad svih svojih sumnji zajedno sa punim Aviut od Malhut i silama Bina, to znači da se uspinje na planinu i tu staje. I tada on ima sav ovaj Aviut, koji dodaje na Bina. To se naziva „KI-MA” - „uspravno stojeći”.

 

    I to je tajna rečenog: „... i ruke Mojsija bile su teške”. To jeste Mojsije diže svoje „ruke”, svoje Kelim, iznad razuma  i Izrael pobjeđuje u ratu; a ukoliko njegove „ruke” padaju, tada neprijatelj pobjeđuje*. Zatim ispod njega postavljaju kamen i on je sjeo na njega a „ruke” su mu podupirali Aron i Or, sa obije strane, sve dok Izrael nije pobijedio**. „Ruke Mojsija bile su teške” zbog sumnji, zbog stalno gomilajućih želja za primanjem, i on ih ispravlja podižući „ruke”.

*Izlazak 17:11

**Izlazak 17:12

 

    Čisto srce postiže se kao rezultat rada u srcu (Avodat Liba)... - drugim riječima, čovjek pobjeđuje sve svoje želje, to jeste srce (Liba). I umjesto „kamenog srca”, osoba dobija „srce od mesa”.

 

 

Link - https://kabbalahmedia.info/lessons/cu/PrXJO4gJ (audio i video)

 

     Ko će se uspeti na planinu Gospoda, što su sumnje koje je Stvoritelj podigao pred osobom? Jedini način da se popnete na ovu planinu jeste taj da se jače pripijete uz Stvoritelja uprkos preprekama. I kada dođu još jače prepreke, još jače prionite uz Stvoritelja, jer nema drugog načina.

 

      „… dići ruke” – pobjediti u ratu, „spustiti ruke” – izgubiti u ratu. Ruke su vjera. Vjera je Bina, snaga davanja. I ukoliko ruke imaju snagu Bina, snagu davanja, i kada se sve primajuće Kelim uzdignu do Bina, do svojstva davanja, tada uspijevamo.

 

       Čiste ruke odnosi se na to da je čovjek pročistio svoje ruke Svjetlošću Hasadim, svojstvom davanja.

       „Čiste ruke” označavaju GE, a „čisto srce” AHAP

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.