недеља, 22. јануар 2023.

Šamati 53: OGRANIČENJE


Ograničenje

Uslušano u noći Šabata, 1. Sivana  4. jun 1943. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Ograničenje se sastoji u tome da pojedinac ograniči stanje u kojem se nalazi, i da ne želi Gadlut. Umjesto toga čovjek hoće da ostane u svom trenutnom stanju zauvijek. I ovo se naziva vječno prianjanje (Dvekut). I, bez obzira na mjeru Gadlut koju čovjek ima, čak i ukoliko on ima i najmanji Katnut, ako to stanje sija zauvijek, razmatra se da je njemu dato vječno prianjanje. Otuda kada neko više teži ka Gadlut, to se razmatra za luksuz.

Ovo je značenje za „I svaka patnja će biti suvišna”, što znači da patnja čovjeku dolazi zbog toga što on želi luksuz. To znači da kada su Izrael došli da prime Toru, Mojsije ih je okupio u podnožju planine, kao što je napisano: „I oni su stajali u podnožju planine”. (Planina (na hebrejskom „Har”) znači misli, sumnje (na hebrejskom „Hirhurim”). 

To jeste, Mojsije ih je doveo do krajnje granice misli i razumijevanja do najnižeg  mogućeg stepena. I jedino tada kada se oni saglase sa takvim stanjem, i budu u njemu bez kolebanja i sumnji, i ostanu u tom stanju kao da su u najvećem Gadlut i pri tome pokazuju pravu radost, to se naziva: „Služite Gospoda sa radošću”. Jer ne može da se kaže da im se tokom Gadlut daje rad da oni budu u radosti, budući da u Gadlut radost dolazi sama po  sebi.

Umjesto toga, njima se daje rad u radosti za vrijeme Katnut da bi, iako osjećaju stanje Katnut, oni imali radost. I to je mnogo rada.

Ovo stanje se naziva „glavni dio stepena” i razmatra se za Katnut. Ovo razabiranje mora da bude stalno, a Gadlut je samo dodatak. I, čovjek treba da žudi za glavnim dijelom, a ne za dodatkom.

Link - The Matter of Limitation


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.