субота, 1. јул 2023.

Šamati 69: PRVO ĆE BITI ISPRAVKA SVIJETA


Prvo će biti ispravka svijeta

Čuo sam u mjesecu Sivan,  jun 1943. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

On (Baal HaSulam) je rekao da će prvo biti ispravka svijeta, a zatim će nastati potpuno iskupljenje, to jeste dolazak Mesije. Ovo je značenje za napisano: „… i tvoje oči će vidjeti tvog Učitelja …”, i „Jer sva zemlja će biti puna znanja (Gospoda) …” Ovo je značenje za ono što je Baal HaSulam napisao, da će prvo biti ispravljeno unutrašnje svjetova, a zatim spoljašnje svjetova. Ali, treba da znamo da je ispravka spoljašnjeg svjetova viši stepen od ispravke unutrašnjeg svjetova. 

Korijen Izraela dolazi iz unutrašnjeg svjetova. Ovo je značenje za napisano: „… jer vas je najmanje od svih naroda”. Međutim, kroz ispravku unutrašnjeg ispraviće se takođe i spoljašnje, mada u malim porcijama. I spoljašnje će se svaki put ispravljati (dok se novčić po novčić ne sakupi u veliku sumu), sve dok se ne ispravi sve spoljašnje.

Glavna razlika između unutrašnjeg i spoljašnjeg vidi se u tome što, na primjer, kada čovjek izvršava neku Micva, nisu svi njegovi organi saglasni sa tim. To je poput čovjeka koji posti, i tada kažemo da je jedino njegovo unutrašnje saglasno sa postom, ali njegovom spoljašnjem to nije ugodno jer je tijelo uvijek u otporu prema duši. Otuda, jedina razlika između Izraela i nacija svijeta jeste samo u odnosu na  dušu; ali kada je u pitanju tijelo, oni su isti jer i tijelo Izraela brine samo za sebe.

Otuda, kada se pojedinačni dijelovi čitavog Izraela isprave, tada će, prirodno, i čitav svijet biti ispravljen. Slijedi da će nacije svijeta biti ispravljene u onoj mjeri u kojoj mi ispravimo sebe. Ovo je značenje za ono što su naši mudraci rekli: „Nagrađen – on sudi sebe i čitav svijet na skali zasluge”. Nije rečeno: „sudi čitav Izrael” već „čitav svijet na skali zasluge”, što znači da će unutrašnje ispraviti spoljašnje. 

Link - First Will Be the Correction of the World


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.