петак, 20. јануар 2023.

Šamati 41: ŠTA JE MALO I VELIKO U VJERI

 

Šta je malo i veliko u vjeri

Uslušano tokom večeri praznika Pesah, 

29. mart 1945. godina
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Rečeno je: „I vjerovali su u Gospoda i u Njegovog slugu Mojsija”. Mi moramo da znamo da Svjetlost Pesaha ima snagu da čovjeku da Svjetlost vjere. Međutim, nemojte misliti da je Svjetlost vjere nešto malo. Jer da li je nešto veliko ili malo zavisi jedino od onih koji primaju. Kada čovjek ne radi na putu istine, on misli da on ima mnogo vjere, i da količinu vjere koju ima on može da podijeli nekolicini ljudi, i tada će oni biti bogobojazni i cjeloviti. 

Međutim, onaj koji  hoće da služi Stvoritelju u istini, i koji se konstantno preispituje da li je voljan da radi posvećeno „svim svojim srcem”, uvijek vidi da ima nedovoljno vjere, to jeste, njemu uvijek nedostaje vjera. 

I jedino kada čovjek ima vjeru, on može da osjeti da uvijek sjedi pred Kraljem. A kada osjeća veličinu Kralja on može da otkrije ljubav prema Njemu sa dvije strane: sa strane dobra i sa strane strogog suda.

Otuda, onaj koji traži istinu je onaj kome je potrebna Svjetlost vjere. Ukoliko takav čovjek vidi  ili čuje za neki način na koji može da primi Svjetlost vjere, raduje se kao da je našao veliku sreću.         

Otuda oni ljudi koji traže istinu na praznik Pesah, što je vrijeme pogodno za Svjetlost vjere, čitaju u nedeljnoj porciji: „I oni su vjerovali u Gospoda i u Njegovog slugu Mojsija”, jer je tada pravo vrijeme za to.

Link - What Is Greatness and Smallness in Faith?


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.