недеља, 20. август 2023.

Šamati 93: PERAJA I KRLJUŠT


Peraja i krljušt

Čuo sam 1945. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

Treba da razumijemo ono što su naši mudraci rekli: „Znano je da sve što ima krljušt ima i peraja. A, za sve što ima peraja ne zna se da li ima i krljušt”. 

Mi treba, u radu, da materiju Kaskeset (krljušt) tumačimo kao Kušiot (pitanja) koja pojedinac ima u radu Stvoritelja. Kušiot su Kelim u koje se primaju odgovori, jer ti odgovori ne ispunjavaju spoljašnji um, već specifično unutrašnji um, što je Viša Svjetlost koja se odijeva unutar čovjeka. I tada se sva pitanja unutar njega razrješavaju. 

Otuda, u mjeri u kojoj se pitanja umnožavaju do te mjere se i Viša Svjetlost odijeva unutar čovjeka. Zbog toga je Kaskeset znak čistote, budući da kroz to čovjek može da dođe do pročišćenja time što ne želi da ima pitanja. Tako, on radi sve što može da pročisti sebe da bi mogao da bude nagrađen Višom Svjetlošću. 

I peraje je, takođe, jedan od znakova čistote. Snapir (peraje) ukazuje na Soneh-Peh-Ohr Elyion (mržnja-usta-Viša Svjetlost). I budući da čovjek ima pitanja, to je svakako zbog toga što on mrzi Višu Svjetlost. Ali, čovjek koji ima peraja ne mora da ima pitanja. On može da mrzi Višu Svjetlost ne zato što ima pitanja, već jednostavno zbog toga što je pohlepan, i kaže: „Ja svakako neću ići”.

Ovo je znak čistote. To je kada čovjek ima ribu. Riba implicira meso odjeveno u peraja i krljušt – to jeste Viša Svjetlost sija u ova dva znaka čistote.

Ali, ukoliko čovjek radi a nema nikakvih pitanja u radu, to nije znak čistote – to da on nema pitanja. To je tako jer čovjek nema mjesto u kojem Viša Svjetlost može da boravi, budući da on nema razlog koji ga primorava da privuče Višu Svjetlost, jer čovjek za sebe misli da je i bez Više Svjetlosti on potpuno u redu.

Otuda je Faraon, kralj Egipta, želeći da narod Izrael zadrži pod svojom upravom, naredio da im se ne dâ Kaš (slama), kao što je napisano: „I raziđe se narod… da sakuplja strnjiku umjesto slame” (Izlazak 5:12...). Tako, oni nikada ne bi imali potrebu da ih Stvoritelj izvede iz uprave Tuma (nečistoća) u Keduša.

Link - Concerning Fins and Scales


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.