среда, 11. јануар 2023.

Šamati 49: NAJVAŽNIJI SU UM I SRCE

 
Najvažniji su um i srce

Uslušano 5. dana nedelje Vajera
(6. novembar 1952. godine)

Treba da postoji priprema za razabiranje „um” kada je u pitanju rad koji se odnosi na kvalitet vjere. To znači da ukoliko je čovjek nemaran u radu vjere on pada u stanje u kojem jedino hoće znanje, što je Klipa koja je suprotna u odnosu na svetu Šehina. Tako, rad čovjeka je u jačanju razabiranja „um”, sve vrijeme.

Slično tome, ukoliko čovjek osjeća nemar u radu srca, on mora da ojača rad koji pripada kvalitetu „srce” i da izvršava brojne suprotne radnje, to jeste da ograniči tijelo, a to je suprotno želji za primanjem.

Razlika između nemara u radu uma i radu srca je u tome da postoji zla Klipa koja je protiv razabiranja „um”, koja čovjeka može da dovede do toga da se razočara i „posumnja u početak” (to jeste da  posumnja u osnovna načela). Tako, čovjek mora da izvršava suprotne radnje, što znači da pri svakom obnavljanju razabiranja „um” preuzme na sebe da žali zbog prošlog i da prihvati obaveze za budućnost. Sredstvo za to čovjek može da dobije iz nivoa Domem (nepokretan).

Ispunjenje čovjeka vjerom je stalno i vječno stanje, i ono može da posluži kao mjera da li je njegov rad čist ili nije. Napokon, Šehina odlazi jedino zbog mane, bilo u umu ili u srcu.

Link - The Most Important Are the Mindand the Heart

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.