уторак, 5. септембар 2023.

Šamati 98: DUHOVNO SE NAZIVA ONO ŠTO NIKADA NE NESTAJE


Duhovno se naziva ono što nikada ne nestaje

Čuo sam 1948. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

Duhovno se naziva ono što nikada ne nestaje. Otuda se želja za primanjem kada je u formi primanja zarad sebe naziva „korporalno”, i ona će izgubiti tu formu, i steći će formu zarad davanja. 

Stvarno mjesto u duhovnom  naziva se „mjesto stvarnosti”, jer svako ko dođe tu, na to mjesto, vidi istu formu kao i drugi. Suprotno, nešto što je imaginarno ne razmatra se za stvarno mjesto jer je imaginarno, i svako za sebe to oslikava drugačije.  

Kada kažemo „sedamdeset lica u Tori” to znači da je to 70 stepena. Na svakom stepenu Tora se tumači u skladu sa tim stepenom na kojem se čovjek nalazi. Međutim, svijet je stvarnost. To znači da svako ko dođe na bilo koji od sedamdeset stepena tog svijeta postiže istu formu kao i svi drugi koji su stigli tamo.

Iz ovoga proizlazi ono što kažu naši mudraci kada tumače stihove Tore. Oni govore šta je Avraam rekao Isaku, i slična druga kazivanja naših mudraca. Mudraci govore ono što bi ovi rekli, a što je objašnjeno u stihovima.

Postavlja se pitanje: kako su mudraci znali šta su ovi jedan drugom govorili? To je zbog toga što mudraci koji su postigli stepen na kojem je Avraam (ili neko drugi) stajao vide i znaju šta je Avraam vidio i znao.

I to je razlog iz kojeg oni znaju šta je govorio Avraam. I slično je u svim kazivanjima naših mudraca koja tumače stihove Tore. Sve je to zbog toga što su oni, takođe, postigli taj stepen. I bilo koji stepen u duhovnom je stvarnost, i svako ko je na tom stepenu vidi tu stvarnost, što je upravo poput toga da svi oni koji dođu u London, u Engleskoj, vide ono što je u tom gradu i čuju ono što se tamo govori.

Link - Spirituality Is Called That Which Will Never Be Lost 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.