четвртак, 15. јун 2023.

Šamati 77: ČOVJEKA ĆE UČITI NJEGOVA DUŠA


Čovjeka će učiti njegova duša

Čuo sam 8. Elula, 24. avgusta 1947. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Znano je da se čitava Tora uči prvenstveno za potrebe duše, to jeste za one koji su već nagrađeni razabiranjem „duša”. U svakom slučaju, oni treba da žude i da traže riječi Tore onih koji imaju postignuće, da od njih uče nove načine, koje su prethodnici pronašli u svojim novim otkrovenjima u Tori. Kroz to će njima biti lako da napreduju ka Višim stepenima, što znači da će kroz njih oni napredovati od stepena do stepena.

Ali, postoji Tora koju je zabranjeno otkrivati, zato što svaka duša skrutinizovanje tog dijela treba da načini sama, a ne da neko drugi skrutinizuje za nju. Otuda, prije nego što oni sami načine ovo skrutinizovanje, zabranjeno je da se njima otkriju te riječi Tore. 

To je razlog iz kojeg veliki kabalisti skrivaju mnogo toga. Ali osim tog dijela,  za duše je veoma korisno da izučavaju i primaju otkrovenja drugih kabalista. I „Čovjeka će učiti njegova duša” kako i šta da prima iz onoga što su drugi kabalisti otkrili u Tori i kako to da koristi kao pomoć, a šta je to što čovjek treba da otkrije sam.

Link - One's Soul Shall Teach Him


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.