петак, 12. новембар 2021.

Šamati 14: ŠTA JE VELIČINA STVORITELJA

 
Šta je veličina Stvoritelja

Uslušano 1948. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Veličina (Uzvišenost) Stvoritelja, Romemut znači to da čovjek mora da moli Stvoritelja da mu dâ snagu da ide vjerom iznad razuma. Postoje dva objašnjenja za veličinu Stvoritelja:


  1. Čovjek ne treba da teži da se ispuni znanjem, što je razum, kojim može da odgovori na svoja pitanja. Umjesto toga, čovjek treba da ima želju da to umjesto njega uradi Stvoritelj. I, to se naziva Romemut (Veličina) Stvoritelja, jer sva mudrost dolazi od Gore a ne od čovjeka, znači da čovjek ne može da odgovori na sopstvena pitanja. 

Jer, svaki odgovor koji čovjek može sam da dâ razmatra se za odgovor spoljašnjeg uma. Drugim riječima, želja za primanjem za sebe razumije da je vrijedno izvršavati Toru i Micvot. Međutim, ukoliko čovjeka na rad primorava vjera iznad razuma, to se naziva „suprotno želji za primanjem za sebe”.

 

  1. Veličina Stvoritelja znači to da je čovjeku potrebno da Stvoritelj ispuni njegove želje. 

I, zbog toga:


  1. Čovjek mora da ide vjerom iznad razuma i tada vidi da je prazan što za posljedicu ima to da on osjeća da mu je Stvoritelj neophodan.
  1. Jedino Stvoritelj može čovjeku da dâ snagu da ide vjerom iznad razuma. 

To jeste, ono što Stvoritelj daje naziva se „Romemut Stvoritelja.

Link - What Is the Greatness of the Creator


LINK - Komentari rava Lajtmana - izvodi sa jutarnje lekcije:

- Šta je Uzvišenost (Romemut) Stvoritelja?
- Tamo gdje postižemo prepoznavanje i razumijevanje Stvoritelja, dolazimo i do vrha suprotnih kvaliteta, do razumijevanja i prepoznavanja naše volje za primanjem. Odande odakle dolazi dobra sila dolazi i zla sila, kao što Stvoritelj kaže, stvorio sam zlu inklinaciju. Zašto? Jer, bez nje nećete moći prepoznati dobru inklinaciju, ne možete prepoznati davanje bez primanja.

- Koja je razlika između sile Bina i Romemut?
- U skladu sa silom Bina postižemo i praktikujemo Uzvišenost Stvoritelja, jer je sila Bina sila Stvoritelja.

- Koja je razlika između toga da Uzvišenost Stvoritelja vidimo unutar želje za primanjem i toga da je vidimo iznad razuma?
- Osjetiti veličinu Stvoritelja unutar želje za primanjem je psihologija ...to se razmatra za otkrivanje unutar razuma i to se naziva religija.... ovdje nema postignuća, a ukoliko govorimo o postignuću kabalista, oni postižu silu Bina unutar sebe. Ta sila Bina, nova priroda, moć davanja, ljubavi, povezanosti koja postaje sve veća i veća, postaje poželjnija u odnosu na  silu primanja. To se naziva - u vjeri iznad razuma.... Možemo naučiti kako možemo preferirati silu davanja iznad primanja.
...vjera iznad razuma jeste uzdizanje Bina iznad Malhut. To se razmatra za izgradnju Uzvišenosti Stvoritelja, Romemut. Koliko god je Stvoritelj, stupanj Bina, viši i veći u našim očima od stupnja Malhut, Uzvišenost Stvoritelja je veća.
Drugim riječima, osoba traži od Stvoritelja da joj dâ da ide iznad razuma, iznad želje za primanjem, prema želji za davanjem. ...Biti stalno povezan sa prijateljima, to se naziva angažovati se u Uzvišenosti Stvoritelja...

(U vezi sa Ko odgovara na pitanje)

...Jer ukoliko ja odgovorim na pitanje unutar razuma, ograničen sam onim što ja jesam, svojim intelektom. Umjesto toga želim da Stvoritelj odgovori na pitanja... I to se naziva Uzvišenost Stvoritelja. Jer sva mudrost dolazi od Gore, a ne od čovjeka. Zato se i naziva Uzvišenost. Jer time podižemo Stvoritelja iznad sebe.
...Veličina Stvoritelja znači to da ja imam potrebu da Stvoritelj ispuni moje želje, što znači da ja svaki put želim da se razvijam u skladu sa nedostatkom u sebi. To znači da ja želim da me Stvoritelj kontroliše i da upravlja nada mnom, da zadovolji sve moje nedostatke, sva moja pitanja.
...Zbog toga je i napisano da se ono što Stvoritelj daje naziva Uzvišenost Stvoritelja, jer tada vidim i otkrivam da je Stvoritelj Onaj koji kontroliše čitavu stvarnost, ...i ja treba, isto tako svojim naporima da izaberem da hoću da pristanem da Stvoritelj  bude Kralj čitave stvarnosti.

- Što se u nama prvo razvija: osjećaj straha ili osjećaj Veličine Stvoritelja?
- Ukoliko razvijemo strah od toga što nemamo Veličinu Stvoritelja, a što se mora razviti, tada smo postigli Veličinu Stvoritelja. Jer strah da to neću imati  jeste Veličina Stvoritelja. To je visok duhovni strah...

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.