среда, 30. новембар 2022.

Šamati 47: NA MJESTU GDJE NALAZITE NJEGOVU VELIČINU


Na mjestu gdje nalazite Njegovu veličinu

Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

„Na mjestu gdje nalazite Njegovu veličinu, tamo ćete naći Njegovu poniznost” (Megila 31a).

To znači da čovjek koji je uvjek u istinskom prianjanju uz Stvoritelja vidi da Stvoritelj spušta Sebe, to jeste Stvoritelj je prisutan na niskim mjestima. I čovjek ne zna šta da radi.

I zbog toga je napisano: „Onaj koji sjedi visoko, Onaj koji spušta Sebe dolje da vidi nebo i zemlju”*. Čovjek vidi veličinu Stvoritelja, i tada je „... koji spušta Sebe …”, što znači spušta nebesa do zemlje, to jeste, osoba vidi veličinu Stvoritelja, a zatim vidi „pad“ neba do nivoa zemlje. Zbog toga je dat savjet da je potrebno misliti: budući da je želja data od Stvoritelja tada nema ništa veće od toga, kao što je napisano: „On uzdiže siromašne iz smeća”.


*Psalmi 113:5,6:
Ко је као Господ, Бог наш, који сједи на висини;
Који се сагиба да види што је на небесима и на земљи

Prvo, čovjek mora da vidi da je njemu potreban nedostatak. Ukoliko ga nema, on treba da moli u vezi sa tim što ne osjeća nedostatak. A razlog iz kojeg on ne osjeća nedostatak jeste niska svijest.

Otuda čovjek u svakoj Micva mora da moli u vezi sa tim što nema svijest o tome da ne  izvršava Micva u cjelovitosti. Drugim riječima, želja za primanjem skriva od njega to da on ne vidi istinu.

Jer kada čovjek vidi da je u tako niskom stanju, on svakako neće htjeti da ostane u tom stanju. I svaki put on treba da ulaže napor u radu sve dok ne dođe do pokajanja, kao što je napisano: „On usmrćuje i vaskrsava, spušta u pakao i podiže”.

To znači da kada Stvoritelj hoće da se zli pokaje, da se vrati Njemu, On ga spušta u pakao tako nisko sve dok on sam ne poželi da više ne bude zao. Otuda čovjeku je potrebno da moli da mu Stvoritelj pokaže istinu dodajući mu Svjetlost Tore.

Link  In the Place Where You Find His Greatness


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.