четвртак, 16. фебруар 2023.

Šamati 62: PADA I PODSTIČE, UZDIŽE SE I PRIGOVARA


Pada i podstiče, uzdiže se i prigovara

Uslušano 19. Adara, 29. ferbruar 1948. Godina

Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

„Pada i podstiče, uzdiže se i prigovara”. Čovjek uvijek treba da preispituje sebe  da li njegova Tora i rad ne padaju u duboki bezdan. To je zbog toga što se stepen veličine čovjeka mjeri stepenom njegovog Dvekut uz Stvoritelja, to jeste mjerom njegovog poništavanja pred Stvoriteljem.

Drugim riječima, samoljublje nije vrijedno ni pomena, i čovjek hoće da poništi sebe u potpunosti. To je zbog toga što za onoga koji radi zarad primanja za sebe, mjera njegove veličine je mjera njegovog rada. U to vrijeme on postaje biće, nezavisno postojanje i zasebna uprava. U tom stanju njemu je veoma teško da poništi sebe pred Stvoriteljem. 

Međutim, kada čovjek radi zarad davanja, kada dovrši svoj rad, što znači da je ispravio sve svoje posude primanja za sebe od onoga što ima u korijenu svoje duše, tada on nema više šta da radi u svijetu. Slijedi da čovjek treba jedino o tome da misli i da se jedino na to fokusira. 

A znak da čovjek ide putem istine je to da može da vidi da li je on u stanju „pada i podstiče”, to jeste, da je čitav njegov rad u stanju pada. U tom stanju on je pod upravom Sitra Ahra, a nakon toga on se uzdiže i prigovara, to jeste osjeća da je u stanju „uzdiže se i prigovara”, drugima. 

Međutim, onaj koji radi u čistoti ne može da prigovara drugima, već uvijek prigovara sebi. I on druge vidi da su na višem stepenu u odnosu na onaj stepen na kojem osjeća da je on sam.

Link - Descends andIncites, Ascends and Complains

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.