петак, 18. август 2023.

Šamati 92: OBJAŠNJENJE RAZABIRANJA "SREĆA"


Objašnjenje razabiranja „sreća”

Čuo sam 7. Sivana, 14. jun 1948. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

„Sreća” je nešto što je iznad razuma. To jeste, čak iako je nešto trebalo da se dogodi na jedan određen način, u skladu sa razumom, sreća je izazvala drugi, povoljniji ishod. Razum se odnosi na uzrok i posljedicu, što znači da uzrok čini da rezultat bude onakav kakav jeste. Ali iznad razuma, to jeste kada početni uzrok nije uzrok date posljedice, to se naziva „iznad razuma”. I mi za to kažemo da „sreća” uzrokuje rezultat. 

Znano je da sva davanja  dolaze od Svjetlosti Hohma. I kada sija Hohma, to se naziva „lijeva linija” i „tama”. Obilje biva blokirano, i naziva se „led”. Ovo se naziva „zasluga”, jer je čovjek nagrađen. To znači da se razlog koji uzrokuje Svjetlost mudrosti naziva  „zasluga”, što je uzrok i posljedica. 

Ali „sinovi, život i opskrba ne zavise od zasluga, već od sreće” – to znači da Hohma sija specifično kroz srednju liniju, gdje se Hohma umanjuje, i sija specifično kroz umanjenje koje se naziva Masah de Hirik. Slijedi da Hohma ne sija usljed uzroka i posljedice, što je kada Hohma sija kroz lijevu liniju, već precizno kroz umanjenje. Ovo se naziva „iznad razuma” i ovo je „sreća”.

Link - Explaining the Discernment of Luck


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.