уторак, 14. фебруар 2023.

Šamati 57: DOVEŠĆE GA BLIŽE VOLJI STVORITELJA


Dovešće ga bliže volji Stvoritelja

Uslušano na 1. dan nedjelje Jitro
5. februar 1944. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

O stihu: „Dovešće ga bliže volji Stvoritelja”, naši mudraci su rekli: „Kako? Prisiljavaće ga dok ne kaže ‘Ja hoću!’” Isto tako, treba da razumijemo zašto molimo „Neka bude volja Tvoja...”, budući da „Više nego što tele želi da sisa, krava želi da hrani”. Tako, zašto treba da molimo „Neka bude volja Tvoja”? 

Znano je, da bi se proširilo obilje od Gore, neophodno je da prethodi buđenje od dolje. Moramo da razumijemo zašto je neophodno buđenje od dolje. Zbog toga mi molimo da bude volja od Gore. To jeste, mi treba da budimo volju od Gore, da bi ona mogla da utiče dolje. To znači da nije dovoljno da u nama postoji želja, već je potrebno da postoji i dobra volja na strani Davaoca, takođe.

Iako od Gore postoji opšta volja Činiti dobro Njegovim stvorenjima, On još čeka da naša želja pobudi Njegovu volju. Drugim riječima, ako mi nismo u stanju da pobudimo Njegovu volju, to je znak da na strani primaoca želja još nije potpuna. Otuda, precizno molitvom da bude volja od Gore, naša želja se formira tako da bude genuina, da bude Kli podesna da primi obilje. 

U isto vrijeme, mi moramo da kažemo da se sve što radimo, bilo dobro ili loše, širi od Gore (što se razmatra za lično Proviđenje), što je da Stvoritelj čini sve. Ipak u isto vrijeme, mi moramo da žalimo zbog svojih loših djela, iako se i ona, takođe, šire od Gore. 

Razum nas obavezuje na to da ne treba da žalimo, već da moramo da opravdamo sud usled kojeg činimo zla dijela. Međutim, suprotno tome, mi moramo da žalimo zbog toga što On ne dozvoljava da izvršavamo dobra djela, što je svakako rezultat kazne, što znači da mi nismo dostojni da služimo Kralju. 

Ako je sve pod upravom od Gore, kako onda možemo da kažemo da smo nedostojni, budući da dolje nema akcije? Nama su date loše misli i želje da nas udalje od rada Stvoritelja, tako da nismo dostojni da služimo Njemu. Iz tog razloga i postoji molitva, što je mjesto ispravke, da smo vrijedni i da smo sposobni da primimo rad Kralja. 

Sada možemo da vidimo zašto postoji molitva u vezi sa nekom nevoljom. Ta nevolja je sigurno došla kao kazna, a kazna je sama po sebi ispravka, jer postoji zakon da je kazna ispravka. No, ako je tako, zašto molimo Stvoritelja da poništi naše ispravke, kao što su naši mudraci rekli o stihu: „... da brat tvoj ne bude ponižen u tvojim očima ...” (Zakoni ponovljeni 25:3), jer poniženi je tvoj brat. 

Treba da znamo da molitva ispravlja čovjeka mnogo djelotvornije od kazne. I zbog toga, kada se molitva pojavi umjesto kazne, patnja se uklanja i molitva se postavlja na njeno mjesto zarad ispravke tijela. 

To je značenje za ono što su naši mudraci rekli: „Nagrađen kroz Toru; nije nagrađen kroz patnju”. Moramo da znamo da je put Tore mnogo uspješniji i plodonosniji od puta patnje. To je zato što se Kelim koje su podesne da prime Višu Svjetlost šire više, i mogu da izrode Dvekut uz Stvoritelja. 

To je značenje za: „Prisiljavaće ga dok ne kaže ‘Ja hoću’”. To znači da Stvoritelj kaže: „Ja hoću djela nižih”.

Svrha molitve je ono što su naši mudraci rekli: „Stvoritelj želi molitvu pravednika”, što je da se kroz molitvu ispravljaju Kelim tako da budu podesne da Stvoritelj kasnije ulije obilje, budući da postoji Kli podesna da primi Više obilje.

Link - Will Bring Him Closer to His Will 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.