петак, 7. јул 2023.

Šamati 79: ACILUT I BYA


Acilut i BYA

Čuo sam 15. Tamuza, 1. dana u nedelji Pinhas,
18. jul 1943. Godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

Acilut se razmatra za ono što je od Haze i naviše, a to su jedino posude davanja. BYA znači primanje zarad davanja, uzdizanje nižeg Hey do Bina. 

Budući da je čovjek uronjen u želju za primanjem za sebe, on ne može ništa da uradi ukoliko to nije zarad primanja za sebe. Otuda, naši mudraci su rekli: „Iz Lo Lišma dolazimo do Lišma".  

To znači da angažovanje u Tori i Micvot mi počinjemo zarad „Daj nam bogatstvo ovog svijeta”, a nakon toga „Daj nam bogatstvo sljedećeg svijeta”. Kada čovjek uči na ovakav način, on treba da dođe do toga da uči Lišma, zarad Tore, što znači da će ga Tora učiti putevima Stvoritelja. 

I tada on treba prvo da osladi Malhut u Bina, što znači da uzdigne Malhut, nazvanu želja za primanjem, do Bina koja se razmatra za davanje. To jeste, sav njegov rad biće jedino zarad davanja.

I tada za njega nastaje tama. On osjeća da je svijet za njega postao tama, jer tijelo daje snagu za rad jedino kada je rad u formi primanja, a ne u formi davanja. U tom stanju čovjek ima samo jedan izbor: da moli Stvoritelja da mu On otvori oči tako da bude u stanju da radi zarad davanja. 

I to je značenje za „Ko postavlja pitanje?’’ Ovo se odnosi na Bina koja se naziva MI (MI na hebrejskom: voda, ko), i pitanje dolazi iz stiha „tražite kiše”, što je molitva. Budući da su oni došli do stanja „vode od Bina’’ tu postoji prostor za molitvu. 

Link - Atzilut and BYA

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.