четвртак, 17. август 2023.

Šamati 91: U VEZI SA "ZAMJENLJIV"


U vezi sa zamjenljiv”

Čuo sam 9. Nisana, 18. april 1948. Godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

U Zoharu se objašnjava razlog zašto je Rubena rodila Lea, dok je Jakov za vrijeme akcije mislio o Raheli. Zakon je takav da ukoliko se misli o drugoj, sin se naziva „zamjenljiv”. 

Zohar objašnjava da je on mislio o Raheli, i mislio je da je to stvarno bila Rahela. A „zamjenljiv’’ znači da je on mislio o Raheli, a što se tiče akcije da je znao da je to bila Lea. Međutim, ovdje je on mislio o Raheli, a što se tiče akcije mislio je takođe da je to stvarno bila Rahela.

I objašnjeno je da je znano da se u duhovnom sve zasniva na principu pečata i otiska, gdje je svaki stepen otisak svog višeg stepena. A pečat i otisak uvijek imaju suprotna svojstva, to jeste otisak je uvijek suprotan pečatu. Slijedi da ono što se razmatra za Klipa u svijetu Berija, u nižem svijetu, svijetu Jecira, je Keduša. I ono što se razmatra za Klipa u svijetu Jecira, u svijetu Asija razmatra se za Keduša. 

Otuda, ukoliko se pravednik ujedini na nekom stepenu, on se svakako ujedinjuje sa Keduša tog stepena. A ukoliko tokom akcije on misli na drugi (viši) stepen, a ono što je Keduša nekog stepena razmatra se za Klipa drugog (višeg) stepena, tada se to naziva „zamjenljiv”. To znači da je sin ovog ujedinjenja „zamjenljiv”, jer su stepeni suprotni jedan drugom. 

Međutim, Jakov je mislio o Raheli, što znači o Keduša u kvalitetu Rahela. A što se tiče akcije, on je takođe mislio da je to Rahela. Otuda, i misao o Keduša je bila na stepenu Rahela, i akcija je bila na stepenu Rahela. Tako, ovde ne postoji razabiranje Lea, koje se razmatra za „zamjenljiv”.

Link - Concerning the Replaceable


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.