четвртак, 9. децембар 2021.

Šamati 15: ŠTO, U RADU, ZNAČI "DRUGI BOGOVI"


Što, u radu, znači drugi bogovi

Uslušano 24. Ava (3. avgust, 1945. godine) 
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Napisano je: „Nemoj imati drugih bogova osim Mene”. I, Zohar tumači da je potrebno da postoji „kamenje kojim se vaga”. I pita: „Kako se uz pomoć kamenja vaga rad tako da čovjek može da zna svoje stanje na putu Stvoritelja?” I, odgovara da je znano da u vrijeme kada čovjek počne da radi više nego što je navikao, tada njegovo tijelo počinje da se opire i da se svom snagom protivi ovom radu.  

To je zbog toga što je, za tijelo, davanje jaram i teško breme, i tijelo ne može da toleriše ovakav rad. A, suprotstavljanje tijela se u čovjeku manifestuje kroz pojavu stranih misli, to jeste tijelo počinje da postavlja znana pitanja: „Ko?” i „Što?” (ko je taj vaš Stvoritelj? što vam daje taj rad?). I čovjek o tim pitanjima kaže da sva ona dolaze od strane nečistih sila (Sitra Ahra), i to zbog toga da bi ga omela u radu.

Ukoliko čovjek kaže da ta pitanja dolaze od Sitra Ahra, tada on krši ono što je napisano: „Nemoj imati drugih bogova osim Mene”. 

To je zbog toga što je čovjek obavezan da vjeruje da ta pitanja dolaze od svete Šehina, zato što „Nema ništa osim Njega”. Sveta Šehina otkriva čovjeku njegovo istinsko stanje, tako što mu ukazuje na to da li on ide putem Stvoritelja ili ne. I time što mu šalje pitanja koja se nazivaju strane misli, ona (Šehina) vidi kako čovjek gleda na ta pitanja. I, čovjek mora sve ovo da razumije – svoje istinsko stanje u radu – da bi znao što da radi. 

Ovo je poput priče o tome da je jedan čovjek htio da sazna koliko njegov prijatelj njega voli. Naravno, kada su licem u lice, prijatelj će, zbog stida, sakriti ono što stvarno misli. Zbog toga je ovaj čovjek rekao nekome da pred prijateljem govori loše o njemu da bi saznao kakva je prijateljeva reakcija kada on nije prisutan. I tada čovjek može da zna istinu o tome koliko njegov prijatelj njega voli. 

I pouka je da, kada sveta Šehina pokazuje čovjeku svoje lice, to jeste kada Stvoritelj čovjeku daje životnost i radost, tada se čovjek, dok je u takvom stanju, stidi da kaže što misli o radu davanja i o tome da ne primi ništa za sebe. A, kada čovjek nije pred licem Šehina, to jeste kada se životnost i radost ohlade, što je test za „ne pred Njenim licem”, tada čovjek može da vidi svoje istinsko stanje u odnosu na davanje. 

I, ukoliko čovjek vjeruje u napisano da „Nema ništa osim Njega” – da njemu sve strane misli šalje Stvoritelj, to jeste da je On jedini koji upravlja – tada on svakako zna što da radi i kako da odgovori na ova teška pitanja. I, to čovjeku izgleda tako kao da mu ona (Šehina) šalje glasnike da bi vidio da on govori loše o njoj, o svom Kraljevstvu nebesa. Prethodno rečeno možemo da tumačimo na ovaj način. 

I, čovjek može da razumije da sve dolazi od Stvoritelja. Jer, znano je da udari, kojima tijelo pritiska čovjeka stranim mislima, čovjeku ne dolaze kada se on ne angažuje u radu. Te misli, koje čovjeka pritiskaju, njemu dolaze kao potpuni osjećaj i prosto se roje u njegovom umu sve dok ga ne slome. I, one se pojavljuju jedino nakon toga kada čovjek u Tori i radu napreduje mnogo više nego obično.

Ovo se naziva „kamenje kojim se vaga”. To jeste, čim čovjek hoće da razumije ova pitanja i dâ odgovor na njih, na njegov um pada „kamenje”. I on tada vaga svrhu rada – da li je vrijedno raditi zarad davanja svom svojom snagom i dušom; i da li je vrijedno to da sve njegove želje budu jedino zarad toga da se nada, da ukoliko primi nešto u ovom svijetu, to bude jedino zarad davanja zadovoljenja Stvoritelju i ne zarad bilo čega materijalnog.

U to vrijeme počinje oštra rasprava jer čovjek vidi da postoje argumenti na obe strane (doslovno: „i lice u ovome i lice u onome”). I postoji upozorenje da: „Nemoj imati drugih bogova osim Mene”, da ne biste kazali da su vam drugi bogovi dali kamenje da njima vagate vaš rad, već umjesto toga, kao što je rečeno „… osim Mene”.

To jeste, čovjek je dužan da zna šta znači to „… osim Mene”, i to zbog toga da bi vidio istinsku formu osnove i temelja na kojima se gradi zdanje njegovog rada.

I, u radu postoji poteškoća u tome što postoje dva iskaza koji protivrječe jedan drugom:

1. Sa jedne strane, čovjek treba da nastoji da sav njegov rad bude usmjeren na to da on postigne Dvekut uz Stvoritelja, da čitava  njegova želja bude jedino zarad davanja zadovoljenja svom Tvorcu i ne za sebe.

2. Sa druge strane, vidimo da to nije glavni cilj, jer svrha stvaranja nije to da stvorenja daju Stvoritelju, jer On nema nikakvih nedostataka i On nema potrebu za tim da stvorenja Njemu išta daju. Naprotiv, svrha stvaranja je određena voljom Stvoritelja da čini dobro Njegovim stvorenjima, to jeste da stvorenja od Stvoritelja prime užitak i zadovoljstvo.

Ova dva iskaza su međusobno kontradiktorna. Sa jedne strane čovjek treba da daje, a sa druge on treba da prima. Drugim riječima, kada se radi o ispravci, stvorenja treba da postignu Dvekut što se naziva jednakost forme, to jeste da sve njihove akcije budu jedino zarad davanja. Nakon toga moguće je postići Svrhu stvaranja što je primanje užitka i zadovoljstva od Stvoritelja.

Otuda, kada se čovjek navikne da ide putem davanja, podrazumijeva se da on nema Kelim primanja. A, kada čovjek ide putem primanja on nema Kelim davanja.

Međutim, uz „kamenje koje je za vaganje” čovjek dobija i jedne i druge Kelim. A, to je tako jer nakon svih pregovaranja koje je imao tokom rada – kada je nadišao i preuzeo na sebe teret Kraljevstva nebesa, u formi davanja, i u umu i u srcu – slijedi da on već prima zarad davanja. Otuda, kada žudi za Višim obiljem, on već ima čvrstu osnovu – da je potrebno da sve bude jedino zarad davanja. Zato, čak i ukoliko primi neku iluminaciju, to prima u cilju da daje, zbog toga što je čitava osnova njegovog rada sagrađena isključivo na davanju, i to se naziva primanje zarad davanja.

Link - WhatIs Other Gods in the Work


Komentarirava Lajtmana - izvodi sa jutarnje lekcije:

- ... (kroz strane misli) pojedinac vidi u kojoj mjeri je on protiv sila koje pomažu njegovo napredovanje. ...Tada može da vidi svoje pravo stanje, jer može da izmjeri koliko je privučen tome da daje zarad svrhe stvaranja i zato on sve vrijeme treba da bude između ove dvije sile.

- Međutim, ovdje ne treba da govorimo to da strane misli ne treba da dolaze, jer one dolaze, već o tome kako kada dođu strane misli... mi treba da ih koristimo tako što ih preokrenemo u one misli koje su ispravne i dobre za napredak. Jer Stvoritelj ne stvara ništa suvišno u čitavoj kreaciji, već sve zavisi od toga kako to koristimo.

- Zašto se čovjeku otkrivaju misli i sile koje su suprotne radu? Zašto su one osnova rada?

- Kada imamo jednu misao, mi imamo   i misao suprotnu njoj. Kada imamo jednu vrstu rada, imamo suprotno tome nešto što ga koči. Tada možemo da vagamo koliko napredujemo, jer ništa ne možemo  da izmjerimo ukoliko nemamo nešto što je suprotno tome. Stvorenja postoje u stanju u kojem uvijek  unutar sebe moraju da inkorporiraju dvije suprotne sile. Ona postoje između ove dvije suprotne sile, tako osjećaju svoj život, tako osjećaju svoj napredak, to u kojem pravcu idu.  

- U mjeri u kojoj  tijelo nadodajKamenje za vaganje ukazuje na srednju liniju.

- Baal HaSulam pita: „Kako se rad vaga kamenjem?”  

...kroz razumijevanje razlike između dvije sile... osoba zna gdje se nalazi. Kroz ovo, pravilnim mjerenjem našeg rada možemo da znamo gdje se nalazimo. 

Jer piše: „...kada neko počne da radi više nego što je navikao...” i glavna reč ovdje je “više” ...tijelo počinje da se opire i prigovara tom radu svom snagom... e mi osjećamo otpor.

...jer je davanje za tijelo teret. I ono ne može da toleriše ovaj rad davanja. 

...i „otpor tijela…” otpor želje za primanjem… „pojavljuje se u osobi u obliku stranih misli…” 

- Bez stranih misli osoba gubi smjer. 

- Naša želja za primanjem naziva se 'pomoć protiv nas' i uprkos tome što možemo da kažemo da nas ona mrzi, ona nas voli, jer nam pomaže da se približimo Stvoritelju i specifično to nas vodi direktno ka Njemu.  

…„Ovo se naziva kamenje koje je za vaganje…”

- „Nemoj stvarati druge bogove uza Mene”. Stvoritelj kaže da „ne treba da imate nikoga većeg od Mene koji će vam odrediti ovaj put”. 

-„Sve loše što je bilo, znamo da je stvoreno samo za nas da razlikujemo Stvoritelja i  ono što nam se čini da je izvan Stvoritelja. I tada to što nam se čini da je izvan Stvoritelja postupno nestaje i ono što ostaje jeste 'Nema ništa osim Njega'”...


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.