субота, 8. јул 2023.

Šamati 80: LEĐA U LEĐA (AHOR BE AHOR)


Leđa u leđa (Ahor be Ahor)

Čuo sam
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Panim (lice, prednja strana) i Ahor (leđa, zadnja strana).

Panim označava primanje obilja ili davanje obilja.

Suprotno se naziva Ahoraim, kada ne postoji ni primanje ni davanje.

Otuda, na početku rada čovjek se nalazi u stanju Ahor be Ahor (leđa u leđa), zato što on i dalje ima Kelim zarad primanja za sebe. Ukoliko bi čovjek proširio obilje u ove Kelim, to bi ukaljalo Svjetlost, jer se čovjek razmatra za suprotno svojstvo, budući da Svjetlost dolazi iz korijena, a korijen jedino daje. 

Iz tog razloga niži koriste Kelim de Ima, koje se nazivaju Ahoraim, što znači da oni ne žele da primaju da ne bi ukaljali Svjetlost. I, Emanator  njima ne daje iz prethodno navedenog razloga, jer Svjetlost štiti sebe da je oni ne bi ukaljali. I zbog toga se to stanje naziva Ahor be Ahor.

Da bismo objasnili ono što je na nekoliko mjesta napisano: „Gdje god postoji nedostatak (mjesto odsustva savršenstva), Klipa sisa", možemo da kažemo da je razlog za to što ovo mjesto još nije čisto od Aviut. U suprotnom, Svjetlost bi sijala u potpunosti, jer Viša Svjetlost sija bez prestanka. Ukoliko postoji mjesto koje je ispravljeno kroz Masah, Viša Svjetlost tu odmah ima hvat. A kada postoji mjesto nedostatka, što je odsustvo Više Svjetlosti, tu sigurno postoji razabiranje Aviut, čiji je čitav hvat u želji za primanjem.

Link - Concerning Achor be Achor

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.