понедељак, 10. јул 2023.

Šamati 82: MOLITVA KOJA JE UVIJEK POTREBNA


Molitva koja je uvijek potrebna

Čuo sam nasamo tokom nedeljne porcije VaYera,
novembar 1952. Godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam) 

Vjera se naziva Malhut, i tumači se da je to ono što je u umu i srcu, to jeste davanje i vjera. Ono što je suprotno vjeri naziva se Orla (kožica, poslednje tijelo, prepucijum) i označava znanje. Za čovjeka je svojstveno da cijeni svojstvo Orla (znanje). Međutim vjera, koja se naziva Šehina, je u prašini. To znači da se ovaj rad razmatra za bezvrijedan i svako nastoji da izbjegne da ide ovim putem. Međutim, jedino se ovaj put naziva put pravednika i Keduša. 

Stvoritelj hoće da Njegova Imena budu otkrivena jedino na ovaj način, jer je sigurno da se na ovaj način neće ukaljati Viša Svjetlost, budući da su davanje i Dvekut čitava osnova. Isto tako, Klipot ne mogu da sisaju iz ovog kvaliteta jer se one hrane jedino iz primanja i znanja. 

Međutim, tamo gdje vlada Orla, Šehina ne može da primi Višu Svjetlost da Svjetlost ne bi pala u Klipot. Zbog toga postoji tuga Šehina, jer je Viša Svjetlost spriječena da uđe u nju i ona ne može da daje dušama. 

I ovo zavisi jedino od nižih. Viši može jedino da daje Višu Svjetlost, ali snaga Masah, to da niži neće ništa da primi u posude primanja, zavisi od rada nižih; to jeste, niži moraju ovo da skrutinizuju.

Link - The Prayer that One Should Always Pray


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.